Home
  • Home
  • 7 millioner til grøn korridor langs Kirke Å i Skjern
dummy

7 millioner til grøn korridor langs Kirke Å i Skjern

6 januar 2015 Musiknyt


unnamed (4)

Først bevilgede Ringkøbing-Skjern Kommune en million kroner, og nu følger Nordea Fonden op med en bevilling på 6,19 mio. kroner. Dermed er der givet grønt lys for det stort opsatte projekt for Den grønne korridor omkring Kirkeåen i Skjern. Et projekt der skaber en 3,5 km lang bypark med strand, nyttehaver og små oaser som nogle af de mange elementer, der er på tegnebrættet.

Den grønne korridor
 langs Kirkeåen gennem Skjern blev oprindeligt set som en mulighed for at aflede regnvandet, så Skjern by ikke bliver oversvømmet ved skybrud. Men der er ikke tale om et traditionelt klimatilpasningsprojekt. Skjern Udviklingsforum vil derimod samarbejde med områdets borgere om at gøre korridoren langs Kirkeåen til et rekreativt område, som forbinder bycentrum med landskabet omkring Skjern Å. Projektet gennemføres fra marts 2015 til september 2017.

– Med projektet bindes Skjern i endnu højere grad sammen med området omkring Skjern Å og udnytter de rekreative muligheder, den unikke natur og historien omkring åen. Det er en gave til Skjern og til hele kommunen. Skjern Udviklingsforum har udført et stort og forbilledligt forarbejde, som har vist Nordea Fonden mulighederne i projektet. Der er ingen tvivl om, at korridoren i sin nye form kommer til at løfte hele området til glæde for både indbyggere, turister og andre besøgende, siger borgmester Iver Enevoldsen.

Binder by og natur sammen
Det bynære vandløbssystem i Skjern giver gode muligheder for hurtigt afløb af store regnvandsmængder i tilfælde af skybrud. Korridoren langs Kirkeåen i Skjern fungerer allerede i dag som et rekreativt område, men sammenhængen mellem by og natur kan udnyttes bedre. Det vil Skjern Udviklingsforum gøre ved at udvikle området med nye aktiviteter og anlæg, og ved at formidle områdets historie. Den grønne korridor skal dermed give Skjerns borgere en bedre og mere interessant adgang til de store naturområder ved Skjern Å. Samtidig skal det være nemt og lærerigt for turister og brugere af naturområderne at komme ind til Skjern By.

– Vi vil udvikle Den grønne korridor, så den bliver en kombination af naturoplevelse, aktivitet og fortælling om områdets historie. Om den unikke naturs udvikling, om de personligheder, der skabte byen, og om de lokale myter, som også i dag kan være med til at styrke identiteten og sammenhængskraften i vores by. Her vil vi arbejde tæt sammen med Ringkøbing-Skjern Museer og Lokalhistorisk Arkiv, siger Mette Madsen, som er formand for Skjern Udviklingsforum.

Borgerne i førersædet
Den grønne korridor skal udvikles og drives af lokale kræfter. Området bliver inddelt i fem byrum, og for hvert bliver der nedsat en gruppe af borgere fra fx plejehjem, idrætsforeninger og grundejerforeninger med særlig tilknytning til området. De skal udvikle idéerne for områdets udvikling og den efterfølgende drift.

– Vi holder en række events og inspirationsmøder, hvor borgerne udvikler idéer, de har lyst til at arbejde for og samles om. Der er naturligvis visse rammer for, hvad der kan ske i de forskellige byrum. Det afhænger blandt andet af områdets størrelse, beliggenhed og naturfølsomhed, siger Mette Madsen, som er formand for Skjern Udviklingsforum.

Andre kan lære af erfaringerne
Skjern Udviklingsforum vil dokumentere processen og samle anbefalinger i en drejebog, som andre kan bruge i forbindelse med grønne bynære projekter. Nordea-fonden har valgt at støtte projektet, fordi det er et godt eksempel på, hvordan man kan fremme gode liv i mindre bysamfund ved at udnytte lokale kvaliteter og ved at vende naturens udfordringer til rekreative muligheder.

– I Skjern er naturen helt inde i byen. Men i stedet for at se åen som en risiko, så vælger man at udnytte den som en kvalitet. Den grønne korridor vil bidrage til udviklingen af et af Danmarks store nationale naturområder, Skjern Å, og samtidig inspirere andre mindre byer til at skabe rammer for det gode liv gennem rekreativ anvendelse af spændende natur lige i nærheden, siger Henrik Lehmann Andersen, som er direktør i Nordea-fonden.

Fakta – Om projektet

  • Bag projektet står foreningen Skjern Udviklingsforum, som samarbejder med Ringkøbing-Skjern Kommune, Ringkøbing-Skjern Museum, Naturstyrelsen, skoler, institutioner og borgere.
  • Målgruppen er primært Skjerns 8.000 indbyggere og sekundært turister og besøgende.
  • Formålet er at styrke de rekreative muligheder i Skjern by og knytte den tættere til naturområdet ved Skjern Å ud til Ringkøbing Fjord.

Fakta – Det gode liv i byen

  • Nordea-fonden støtter aktiviteter, som fremmer det gode liv inden for sundhed, motion, natur og kultur.
  • I 2014 har Nordea-fonden øremærket 100 millioner kr. til projekter, som giver mulighed for mere udeliv i hverdagen gennem aktiviteter i byens mange rum, baseret på brede fællesskaber.
  • Nordea-fonden har modtaget 603 projektforslag og udvalgt 15 projekter, som er nytænkende, aktivitetsbaserede og involverende. Læs mere om de projekter, fonden har valgt at støtte her