Home
  • Home
  • #Jokeren udkommer den 17. novemeber
dummy

#Jokeren udkommer den 17. novemeber

11 november 2014 Musiknyt


JOKEREN: ”Dansker”  – udkommer 17. november

jokeren
Jokeren kalder sig selv for en korkprop. En korkprop, der ikke kun svømmer ovenpå, men skyder endnu højere op, jo længere man forsøger at skubbe den ned under vandet.

Med ”Dansker” – hans første soloalbum siden 2009 – bryder rapperen igen overfladen og tager et nyt majestætisk spring ud af vandet. Jokeren er tilbage som fuldvoksen mand med legendestatus og en masse nye historier at fortælle.

”Mange har været i tvivl om, jeg nogensinde ville lave en plade igen. Det er helt tosset. Jeg har slet ikke været væk. Jeg har været i gang med musik hele tiden”, siger han og afviser selvfølgelig idéen om, at rap kun er noget for ”de unge”.

”Bliver man for gammel til at rappe? Nej! De andre fra min generation er stoppet, så jeg er en permanent prøveklud. Jeg vil hele tiden lave ny musik. Jeg vil ikke nøjes med at stå og spille ”Spændt Op Til Lir” på en blokvogn resten af livet”.

 

JEG ER DANSKER

Det hører man på ”Dansker”. Her kaster rimsmeden punchlines efter festbomber og tackler nogle af livets tunge emner.

Det begynder allerede på coveret. Billedet er tegnet af New York-kunstneren Jean-Pierre Roy og forestiller Jokeren på vej ud af vandet i Københavns havn med retning mod byen. Han ligner en, der er klar til at lægge arm med hvem som helst. I inlayet er Jokeren ligeledes afbilledet med Dannebrog i hånden.

Tegningen spiller op til titelsangen ”Dansker”, hvor sammensætningen af det moderne Danmark skæres ud. Jokeren peger på alle de ting, der gennem tiden er kommet til Danmark udefra og har beriget landet. Fra kaffe og yoga til hiphop, øl og kebab og mere til.

”Danmark er et multikulturelt samfund, og det er ingen ny ting. Vi er en del af verden og var det længe før nationalstaten opstod,” siger han om baggrunden for den teksten.

”Jeg er dansker med det hele i mig, og det er alle danskeres flag, jeg holder i hånden”.

 

KUN OS TO

Albummet udfordrer en lang række dogmer omkring ikke bare danskheden, men også parforhold, venskaber og dét at være mand.

En af de centrale sange på ”Dansker” er singlen ”Kun Os To”. Her leverer Jokeren en stærk kærlighedserklæring til sin 6-årige datter.

”Teksten handler om samværet med hende. Jeg elsker min datter og de ting, hun gør, gør mig glad. Det er inspirerende at have børn og se dem have optur over at lære nye ting”.

Men historien har en bagside: Datteren bor mest hos sin mor, og Jokeren ser hende ikke dagligt.

”Det er en sang om fædre i det hele taget. Der er mange mænd i min generation, der ser deres børn for lidt. Vi bliver skilt og børnene delt. Vi ender som Onkel Far i weekenden, der giver en Tivolitur. Jeg savner hverdagen sammen med min datter”, siger han og understreger, at han ikke ønsker at hakke på mødrene eller systemet.

”Sådan er kortene bare faldet. Det er først og fremmest en sang om glæden ved at være sammen. Jeg har spillet ”Kun Os To” for nogle af de hårde fyre, jeg kender. Folk, der har siddet inde og været for meget væk fra familien. Den giver dem tårer i øjnene”.

Det er den slags sange, der får Jokeren til at grine, når folk bliver ved med at spørge, om han snart bliver voksen?

”Jeg er 41 og har en datter på 6. Der er ikke noget at diskutere. Jeg er voksen”.

 

HOMIES

Det kan så godt være, at hans udgave af voksenlivet er lidt anderledes end mange af dem, der engang stod og skrålede med på linjer som ”stiv pik og håret tilbage”. Deres pik i dag er måske knapt så stiv, og de har ikke meget hår tilbage.

Jokeren ligner sig selv og er stadig derude. Han elsker sin familie, men han har også sine homies, og de får en sang på ”Dansker”.

”Min karriere kunne ikke være komplet, hvis jeg ikke havde skrevet numre som ”Kun Os To”, ”Jeg Er Dansker” og ”Homies” Det er en af de sange, jeg ikke kan leve uden”.

”Homies” er til hans gadefamilie. Det er den familie, man selv vælger – på godt og ondt.

”Min bedste ven, Andreas, blev skudt og dræbt. Jeg har set folk blive sendt i fængsel og set folk gå ned. Men jeg har også oplevet folk få en ny chance i livet. Bare se på Roland Møller, der nu er succesfuld skuespiller. Han var ude i noget snavs på Fyn, da jeg fik ham ind på mit daværende pladeselskab, Flamingo Records. Socialt ansvar handler ikke kun om at stemme og betale skat. Ser du en homie fucke up, så skal du hjælpe ham”, siger Jokeren. ”Og jeg er stolt af at have kunne give ham chancen og at han selv greb den”.

”Dét er at være voksen. Mine homies er ikke bare venner. Det er familie, og jeg stiller altid op for dem”.

 

HOLD UD!

Det går også den anden vej, og Jokerens homies viste deres sande værd, da han for nylig fik vendt op og ned på sin tilværelse.

Han lægger ikke skjul på, at han har været gennem nogle hårde år personligt. Man hører det i tekster som ”Ny Dag” og ”Ik’ Altid Evigt”.

Et parforhold kollapsede, han har sovet på venners sofaer. At tegne blev både et frirum, fra en periode i økonomisk trængsel, men også et middel til at få brød på bordet, da billederne begyndte at sælge. Man kan ikke betale husleje med sin legendestatus, men man kan faktisk en del andet, oplevede Jokeren, da det så værst ud.

”København greb mig, da jeg var på bunden. Selv om jeg var på røven, har jeg følt mig elsket på gaden og har ikke manglet noget. Det var smukt at opleve”, siger han.

Han fortæller, hvordan han blev inviteret med til middage af de rigtige venner, og at det varmede, da han en dag kom gående på Jagtvej, og rapperen Kidd rullede forbi og fra vinduet på en BMW i høj fart råbte: ”Hold ud, Jox”.

”Den nye generation ser mig ikke som en konkurrent. De hørte Den Gale Pose, dengang de stod hjemme foran spejlet og fantaserede om at blive rappere”.

 

HISTORIEN

”Dansker” udkommer 22 år efter, at Jokeren første gang var med til at lave et album. Det var noget af en debut og stadig en af den meste usandsynlige begivenheder i dansk musikhistorie.

Jokeren rykkede sammen sine tre teenagevenner i Madness 4 Real i 1992 fra Hillerød til South Central, Los Angeles og ind i studiet hos N.W.A.-legenden Eazy-E. Her producerede de numre til albums som ”It’s On (Dr. Dre) 187um Killa”. De leverede også to sange til Ice Cubes millionsælgende ”Lethal Injection” (1993) og var en del af vestkystrappens boom.

Alligevel endte Westcoast-eventyret i økonomisk kaos, og tilbage i Danmark blev Madness 4 Real til Den Gale Pose og satte sig for at lave en dansk fortolkning af gangsta-rap. Det lykkedes. Fra anslaget med ep’en ”Flere Ho’s” i 1996 via hitalbummet ”Sådan Er Reglerne” til den sofistikerede funky sound på ”Definitionen Af En Stodder” i 2001. Den Gale Pose skrev reglerne for dansk rap om og blev et pejlemærke for de efterfølgende generationer af rappere.

Jokerens solokarriere har fortsat den musikalske tråd og understreget, at han er en af landets ypperste fortællere. Sange som ”Havnen”, ”Godt Taget”, og ”Kvinde Din” har leveret friske fraser til det danske sprog og har i dag klassikerstatus.

Ved siden af hiphoppladerne har Jokeren udgivet tre album med spoken word sammen med jazzprojektet Grafisk Musik, og hans single ”Jeg Vil Altid (Elske Dig For Evigt)” fra TV 2 –programmet ”Toppen Af Poppen” solgt i 2011 til guld.

Han har desuden skrevet flere bøger, to gange været dommer i det populære DR-program ”Talent” og haft rollen som vært for ”Farezonen” på Kanal 5, hvor han opsøgte nogle af verdens værste kriminelle brændpunkter.

”Farezonen” tog ham bl.a. tilbage til Los Angeles, hvor han genfandt gamle homies fra rapverdenen, som siden har levet på kanten af loven.

 

FAKTA OM ”DANSKER”

Jokeren har indspillet albummet sammen med producerne Marco Twellmann Zara, Ezi Cut, Sylvester Sivertsen og makkerparret Tim Braüner & Ole Bjørn. Blandt gæsterne på ”Dansker” er sangeren Murro (”Normalt”), Søren Rasted (”Ik’ Altid Evigt”), guitaristen Poul Halberg (”Du Tog Fejl”), jazzsaxofonisten Jakob Dinesen (”Ik’ Altid Evigt”) og sangeren Astrid Nielsen (”Ny Dag”).

”Dansker” udkommer 17. november og er Jokerens første solo-albumudgivelse på Warner Music Danmark.