Home
  • Home
  • Nu skal Ringkøbings gl. rådhus fredes
dummy

Nu skal Ringkøbings gl. rådhus fredes

6 december 2014 Musiknyt


Torvets fornemste bygning fra 1849, det gamle rådhus skal fredes. Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur har indsendt et fredningsforslag til Kulturstyrelsen, som skal forelægge sagen for Det Særlige Bygningssyn.

Formanden for Landsforeningen Pete Hee fortæller: ‘Rådhuset er et meget fint eksempel på samtidens rådhusbyggeri, der fandt sted over hele landet omkring midten af 1800’tallet. Det var i samme periode, at folkestyret begyndte at vinde fodfæste. Derfor er det vigtigt at bevare denne bygning til eftertiden. Den fortæller om en spændende periode i landets historie fra enevælde til demokrati.’

Rådhusbygningen er pudset gult med hvide detaljer og dekorationer omkring vinduer og døre. Taget har høj rejsning og er belagt med klassiske røde vingetegl. Den har et stærkt magtfuldt udtryk, der svarer til bygningens oprindelige formål.
Bygningen har også stor betydning for byen, fordi den er placeret sådan på Torvet, at det dannes to pladser i forbindelse med den. Torvet foran og Kirkepladsen på bagsiden.

I Landsforeningens fredningsforslag står der bl.a.: ‘Indvendigt er det de bevarede, oprindelige døre og lidt yngre paneler på førstesalen samt døre og paneler i stueetagen fra ombygningen i 1920, der udmærker sig. Flere steder findes desuden enestående gipsarbejder, bl.a. i forligsværelset, hvor stukværk alluderer til rummets særlige betydning.’

Nu skal Ringkøbings gl. rådhus fredes!