Home
  • Home
  • Sygeplejersker træder på el-speederen
dummy

Sygeplejersker træder på el-speederen

9 februar 2015 Musiknyt


De første kommunale sygeplejersker sætter foden på elbil-speederen onsdag d. 11. februar, når Hjemmeplejen i Videbæk og Tim begynder at teste i alt fire Nissan Leaf. Testen varer tre måneder, og skal afdække om elbilerne kan leve op til de hårde betingelser i hjemmeplejen.

– Det kræver sin bil at transportere medarbejderne i hjemmeplejen, der jo arbejder døgnet rundt i al slags vejr og indimellem på grusveje. Og så er det selvfølgelig helt grundlæggende vigtigt, at elbilerne kan køre langt nok på en opladning, siger konsulent i Sundhed og Omsorg, Marie Christiansen.

På opstarts-dagen er repræsentanter fra både Avis og BlackSwan, der leverer bilerne, til stede i Tim kl. 10.00 og i Videbæk kl. 12.30 for at give medarbejderne en grundig instruktion i kørsel, GPS- og bookingsystemet i bilerne, inden de skal ud at køre i dem.

Testen af el-bilerne er en udløber af en omfattende analyse fra 2014 af hele den kommunale bilpark. Analysens resultat tyder på, at 41 diesel- og benzinbiler kan udskiftes med elbiler.

Ingen følsomhed for koldstart

De største forskelle fra at køre en benzin- eller dieselbil er, at man ikke skal skifte gear under kørslen, og at der ikke er motorstøj i en elbil. Og så skal man naturligvis fjerne ladekablet og lukke tankdækslet, inden man sætter sig ind, hvis bilen har stået til opladning.

– Resultatet af testen bliver afgørende for, om vi vælger at anskaffe elbiler til udskiftning af de biler, som alligevel står for at skulle fornyes. Af hensyn til miljøet er elbiler det rette valg, men vi skal selvfølgelig vælge biler, som matcher arbejdsvilkårene, siger Marie Christiansen. En klar fordel ved el-bilerne er, at de ikke er så følsomme som diesel- og benzinbiler over for de mange koldstarter, som bilerne i Hjemmeplejen udsættes for.

En del af Energi2020

El-biler er en del af Ringkøbing-Skjern Kommunes ambitiøse Energi2020-vision, som handler om at blive selvforsynende med vedvarende energi i år 2020.

Kommunen er med i Elbilpartnerskabet Vestdanmark, der består af 29 virksomheder og kommuner, som er gået sammen om at bringe i alt 377 nye elbiler ud på vejene i Vestdanmark i 2015.

Kort før jul 2014 uddelte Energistyrelsen ca. 31 mio. kroner til projekter, der fremmer udbredelsen af elbiler. Ringkøbing-Skjern Kommune fik også del i pengene: 210.000 kroner til 14 el-biler, som kommunen vil lease til flere forskellige områder i 2015.

Pengene til Ringkøbing-Skjern er givet som en del af en fælles pulje til Elbilpartnerskabet Vestdanmark.