Home
  • Home
  • UCRS får grønt flag for bæredygtighed
dummy

UCRS får grønt flag for bæredygtighed

7 november 2014 Musiknyt


ucrs_bæredygtighed

Som det første HTX-gymnasium i Region Midtjylland hejser Gymnasiet HTX Skjern onsdag 12. november det grønne flag. Hæderen gives for elevernes og lærernes arbejde med miljø og bæredygtighed. To elever fortæller om arbejdet med at nå så langt. Borgmester Iver Enevoldsen kommer også.

Klokken 11.15 onsdag 12. november hejser Gymnasiet HTX Skjern det grønne flag og lægger sig dermed i front inden for miljø og bæredygtighed. Ikke bare i Ringkøbing-Skjern Kommune, men i hele Region Midtjylland, hvor kun ét gymnasium mere kan hejse det grønne flag, nemlig det almene Skive Gymnasium.

Flaget og hæderen kommer fra et program under Friluftsrådet, Grønt Flag Grøn Gymnasieskole . Programmet er støttet og udviklet i samarbejde med Undervisningsministeriet, Miljøministeriet, og Nationalt Center for undervisning i Natur, Teknik og Sundhed.

GFGG-Programmet skal anspore eleverne til at deltage aktivt i det daglige arbejde med at gøre gymnasierne bæredygtige i forhold til energi og miljø.

Passer perfekt til kommunens plan

Borgmester Iver Enevoldsen deltager i begivenheden sammen med Gymnasiet HTX Skjerns 300 elever. Borgmesteren deltog også i september 2013, da startskuddet til regionens første grønne HTX-gymnasium blev affyret.

Initiativet passer nemlig supergodt til Ringkøbing-Skjern Kommunes plan om at blive selvforsynende med vedvarende energi inden 2020. I øjeblikket er man halvvejs.

De små skridt fører til de store skridt

I september 2013 kunne Iver Enevoldsen høre den erfarne videnskabs- og miljøjournalist Jørgen Steen Nielsen affyre startskuddet til arbejdet med at gøre Gymnasiet HTX Skjern grønt.

På onsdag kan borgmesteren høre eleverne Kristine Ruby Nielsen fra Bølling og Steffen Grundahl Larsen fra Ølgod fortælle om arbejdet med at nå så langt. De to elever arbejder i gymnasiets miljøråd sammen med fire andre elever og tre lærere.

”Vi satser ikke på enorme projekter, men på små konkrete hverdagsagtige tiltag. De lidt nemmere ting, som samtidig er egnede til at få os alle sammen, elever og lærere, til at tænke lidt mere over, hvad vi gør. Tænke bæredygtighed ind i vore daglige vaner. Det er de små skridt, som fører til de store skridt,” siger Kristine Ruby og Steffen Grundahl.

Rektor skal skaffe nye affaldsspande

De nævner et helt konkret projekt, hvor miljørådets arbejde har ført til, at Gymnasiets HTX Skjern affaldsspande udskiftes med nye.

”Målet er affaldssortering. De nye affaldsspande har tre separate rum, så f.eks. papir, madrester og dåser ikke bliver blandet. Det betyder, at affaldet kan genbruges. Samtidig ligger der noget pædagogisk i, at vi gør det lettere at gøre det rigtige. Vi tror på, at det vil føre til nye ideer og brede sig til flere områder”, siger Kristine Ruby og Steffen Grundahl.

Ideen med de tredelte affaldsspande passer også godt til, at det samtidig er blevet obligatorisk, at 1g’erne skal gennemføre et stort projekt med temaet affald. Det undervisningsprojekt har også været med til at give Gymnasiet HTX Skjern det grønne flag.

De to elever har meldt sig til arbejdet i miljørådet, fordi ”det er en superfed idé, at eleverne har indflydelse og kan tænke og handle bæredygtigt,” som Kristine Ruby udtrykker det.

”Og at rektor John Lemming bakker det op. Det er faktisk ham, der har påtaget sig opgaven at bestille de nye tredelte affaldsspande hjem”, tilføjer Steffen Grundahl.

God til at kikke på andres nye ideer

Det skal tilføjes, at Steffen Grundahl ikke har meldt sig til arbejdet i Miljørådet, fordi det vrimler med gode, bæredygtige ideer i hans hoved.

”Faktisk er jeg ikke den type, der er allerbedst til at få nye ideer. Men jeg synes jeg er god til at kikke på andres ideer og se, hvad der er det gode og det dårlige ved dem. Og på den måde være med til at ændre på ideen, så den bliver god”, siger Steffen Grundahl.

Det er i øvrigt ikke nogen dårlig evne at have i den projektorienterede undervisningsform på Gymnasiet HTX Skjern, hvor netop ideudvikling er et gennemgående element.

Vi vil blive ved at tænke i bæredygtighed

Hverken Steffen Grundahl eller Kristine Ruby har planer om et job, der handler om miljø- og bæredygtighed. Når de til sommer efter planen sætter studenterhuen på hovedet, vil hun uddanne sig til kiropraktor og han til læge.

”Men vi vil helt sikkert blive ved med at tænke i bæredygtighed og forsøge at gøre det rigtige. Vi køber alt for meget, som vi ikke har behov for og smider alt for meget mad ud. Det koster alt for meget af klodens energi og råstoffer, som er ved at slippe op”, siger Kristine Ruby.